Oppskrifter
I boka presenterer me enkle oppskrifter på mat laga av råvarer frå Bømlo. Her vil me dela nokre av desse.
BACALAO
1 kg ferdig utvatna klippfisk
1 kg poteter
2 store løk
3―4 dl olivenolje
1 boks hermetiske tomatar
½ boks hermetisk paprika eller
1 fersk raud paprika
1 liten boks tomatpur é
½ frisk spansk pepar
Reinsk den utvatna fisken for skinn og bein, og
skjer han i passeleg store stykke.
Skrell potetene og skjer dei i tjukke skiver. Skrell
løken og skjer han i tynne skiver. Hakk den
spanske peparen i småbitar.
Varm opp olivenolja til det dampar av ho og
ta gryta vekk fråplata. Legg klippfisk, poteter,
løk og tomatar lagvis i gryta. Ha i tomatpuré
paprika og finhakka spansk pepar.
La gryta stå og småkoka på svak varme i ein
god time, gjerne lenger. Rist i gryta innimellom,
men ikkje rør.
STEINBIT MED EPLER OG SJAMPINJONG
800 g steinbitfilet
2 ss sitronsaft
1 løk
2 eple
200 g sjampinjong
1 ss frisk timian (eller 1 ts tørka)
1 dl eplejuice
2 ss smør
cherrytomatar
salt og pepar
Skjer fisken i serveringsstykke og legg dei i ei smurt
eldfast form. Dryp sitronsaft over, og ha på salt og
pepar. Steik fisken i ca. 15 minutt på 180 ˚C.
Skjer løken i ringar og surr han i smøret til han
er mjuk. Skjer sopp og eple i terningar og ha dei i
saman med løken. La dette surra til eplebitane er såvidt
møre. Tilsett eplejuice og timian. Smak til med
salt og pepar.
Ha alt over i fiskeforma. Legg delte
cherrytomatar oppi, og set forma i omnen nokre
minutt til. Server med kokte poteter eller ris.
|